023 Jiný pohled na záporné postavy ve hře


 Tento článek je věnován padouchům, u kterých není linie mezi dobrem a zlem tak zřetelná.

 

1. V duši zloducha není ani dobro, ani zlo

Padouch žije podle vyššího zákona. Například v mém tažení padouch chtěl porazit 5 démonů, kteří se chystali zničit svět; to je jistě dobrý úmysl. Kvůli tomuto cíli byl schopen podstoupit všechno včetně vraždy nevinných panen a sebezmrzačení; to jsou špatné věci. Vedení takového života u něj mělo trvalé psychologické následky: stal se z něj sadista, který se vyžíval v chytání a mučení mladých dívek, jen pro jistotu přísunu panenské krve. Takový padouch často obhajuje a skutečně věří v řadu dobrých a ušlechtilých myšlenek, které však uvádí do praxe podivným, pokřiveným způsobem. Takovýto zlosyn se necítí být zlým, dovede své činy ospravedlnit a časem si najde způsob, jak se v nich vyžívat.

Příklady myšlení takovýchto postav:

– donutili mě to udělat.

– o tom, co bylo dobré a co zlé, v historii rozhodují vždy vítězové

– účel světí prostředky.

– když se kácí les, létají třísky.

– musíte se dívat na celek, ne na detaily.

– kdybyste byli na mém místě, udělali byste to samé

 

2. Věci, které skupinka dělá špatně, padouch napravuje

Když se postavám něco nepovede, je tu ochotný a davu sympatický hrdina, který vše uvede do pořádku. Je možné, že dokonce dorazí někam jako první, ale dobré věci dělá zásadně tehdy, když se někdo dívá. Kdykoli jindy je zbabělý, nerozhodný nebo krutý.

Kvůli tomuto typu postav se vám vyplatí dělat si během hry poznámky o tom, co všechno se postavám nepovedlo a zamyslet se, kdy by mohl „zachránce“ přijít na scénu.

 

3. Padouch je se skupinkou svázán zvláštním romantickým poutem

Možná s postavami trávil kdysi hodně času jako normální člověk, než se vydal na cestu zločinu. Možná ho skupinka nezná, ale přesto je příbuzný s jedním jejím členem. Nebo tvoří určitý člen skupinky klíčovou roli v padouchových plánech.

Příklad: Typickým příkladem podobného vztahu je spojení mezi Darthem Vaderem a Lukem Skywalkerem v sérii Starwars. Otec a syn, přesto každý na jedné straně konfliktu.

 

4. Padouch sice je schopný zabít, ale chce si zatím jenom „hrát“

Proto se snaží se skupinkou jednat (obvykle) v následujícím pořadí – svádění → podplácení → obchod → mučení → vražda. Tímto způsobem se může jeden padouch vracet za skupinkou zas a zas, pouze s jinými cíly a způsoby chování.

 

5. Padouch se vrací zas a zas

Protože je velmi těžké ho zabít.

Příklady: Umí se klonovat. Umí před smrtí přenášet svou duši pomocí kouzla. Dokáže se silou vůle dostat zpět z říše mrtvých.

 

6. Padouch dokáže to, co neumí nikdo jiný

A skupinka zrovna zoufale potřebuje jeho služby. Může jediný umět umíchat ten správný lektvar, podat protijed, ovládat magii vzkříšení apod.

Leave a comment