001 Světla velkoměsta aneb jak zaměstnat postavy ve městě


autor Jeff Ilbach překlad Asgarden

Zatímco v malém městě nebo vísce nebude moc příležitostí, kdy by se PJ mohl ptát, jakým způsobem trávíte volný čas, ve velkoměstě je k tomu nekonečně možností. V závislosti na povaze vaší hry může PJ v případě, kdy celá skupinka čeká na kouzelníka, než se naučí jedno nové kouzlo, osudy ostatních postav přejít bez povšimnutí. Avšak pro ty hráče, kteří mají rádi otázky typu „takže jsi strávil 5 dnů (či dokonce aldenů*) ve městě, co tam během té doby děláš?“, může tento článek posloužit jako katalyzátor pro dobrodružství, „rozkvétání“ tažení, a obecně zvýšit kvalitu hry v „mezičasech“. Zde naleznete výběr 50 zábav, do kterých se postavy v této situaci mohou pustit.

Jak tento článek používat

Máte v podstatě dvě možnosti. První, kterou doporučuji, je použít níže uvedené možnosti jen pro svou inspiraci, a zamyslet se, které z těchto činností jsou typické pro vaši postavu, kterých by se nikdy nedopustila, a které by podnikla, jen kdyby opravdu nevěděla, „kam s roupama“.

Druhou možností (nepříliš realistickou) je nechat vše na náhodě. Náhodně si vyberte jednu z možností, první, která vás zaujme.

Přeji příjemné hraní.

 

1 Sběratel. Vylepšete svou sbírku nebo spolupracujte s ostatními obchodníky na zhodnocení sbírek jiných. Sbírat můžete cokoli od starověkých zbraní přes šperky posázené drahokamy až po karetní hry. Sežeňte si jako suvenýr jedinečný předmět.

2 Občan. Ověřte si znění místních zákonů, abyste si ověřil, že se zájmy a zvyky skupinky shodují s legálními hranicemi chování.

3 Mlýnek na drby. Sesbírejte informace vztahující se k městu. Poznejte novinky ohledně cest vedoucích do města, sousedních panstvích či prostě jen pátrejte po drbech o mužích a ženách.

4 Družný. Získejte nové přátele, poznejte vlivné lidi. Kupte celému lokálu pití nebo pomožte mladé postavě s jejími povinnostmi. Udělejte si přítele, kterého můžete později v nouzi navštívit či zavolat.

5 Obchodník. Jakmile zjistíte, co město vyváží a importuje, odhadněte směr, kterým se skupinka bude ubírat, a v souladu s tímto směrem nakupte pár věcí, o kterých si myslíte, že je později dobře zpeněžíte.

6 Alchymista. Vynalézejte kouzla a nové magické formule a procedury. Shánějte potřebné složky. S trochou štěstí se vám povede vytvořit opravdu kvalitní kouzelný předmět.

7 Rváč. Vyprovokujte v místním hostinci rvačku, abyste otestoval vaši odvahu a případně získal pár nových jizev. 

8 Herec. Během pobytu ve městě se tvařte jako zcela jiná osoba i při jednání se známými a bavte se přitom! Použití jiného jména, titulu a přízvuku může vést k mnohým nečekaným dobrodružstvím 

9 Marnivý. Přilepšete svému vzhledu, oblečení nebo vybavení, avšak z estetických, nikoli funkcionálních důvodů. Hýčkejte svou postavu koupelemi a masážemi.

10 Student. Vyhledejte místního učitele či trenéra, aby jste se zdokonalil ve svých dosavadních (či nových) dovednostech.

11 Labužník. Ochutnejte to nejlepší z místních pokrmů a nápojů.

12 Paladin. Vylepšete svou zbroj a/nebo zbraň lepšími materiály pro vylepšení

13 Dopisování. Pokud to tažení dovoluje, dopisujte (či jinak na dálku komunikujte) si s někým města, s kým si chcete udržet kontakt. 

14 Směnárník. Snažte se zpeněžit všechny nadbytečné předměty, které ve skupince máte (či obráceně – za peníze nakupujte užitečné věci).

15 Bard. Vyberte si veřejné prostranství či lokál, kde byste si mohl získat respekt svým vypravěčským uměním.

16 Řemeslník. Vyhledejte si pěkné místo na zpeněžení své dovednosti.

17 Skaut. Připravte se na cestu s cílem zajistit zásoby, nástroje pro přežití, mapy, jídlo a pití apod.

18 Kartograf. Aktualizujte a porovnejte své současné mapy s místními kopiemi nebo znalostmi, abyste si ověřil jejich přesnost, či přikreslil nové objevy.

19 Pobožný. Zajděte do nejbližšího chrámu vašeho božstva, abyste mu mohli vzdát čest a nabídnout své služby.

20 Romantik. Vetřete se do večírků vysoké společnosti, a okouzlete tamější dámy (pány) svým šarmem, vtipem a mazaností.

21 Hraničář. Vydejte se do přírody nedaleko za město, kde byste mohl uplatnit své přírodní dovednosti, nebo prostě jen zůstat v kontaktu s přírodou.

22 Milenec. Hledáte lásku na všech možných i nemožných (a často špatných) místech. Není od věci navštívit zdejší nevěstinec či svádět místní hejsky.

23 Hazardní hráč. Začněte se zajímat o zdejší herny či uzavřete nějakou zajímavou sázku.

24 Kronikář. Věnujte se sepisování deníku družinky (ve hře, ve skutečnosti, či tam i tam).

25 Politik. Zjistěte si, jakým způsobem vládne zdejší panovník a nalezněte kolečka zdejšího politického stroje. Agresivnější výzkumníci na tomto poli se mohou dopracovat až k důležitým schůzkám, které s velkou pravděpodobností ovlivní celou budoucnost družinky.

26 Hráč. Zúčastněte se jakékoli zdejší soutěže či klání, abyste si vydobyl odměnu a uznání.

27 Slavnost. Zjistěte si vše o nadcházejících místních slavnostech a festivalech, naverbujte rozsáhlou skupinu lidí, se kterými byste se tam mohli opít.

28 Přítel zvířat. Ustájte a starejte se o všechna zvířata, které s sebou skupinka vláčí (či naopak, které nosí skupinku). Zajistěte jim jídlo a vlastnoruční péči.

29 Zraněný. Hledejte léčbu, odpočinek a obnovení sil.

30 Ochranka. Najděte další cestovatele, kteří se chystají vyrazit stejným směrem. Ve více lidech se to lépe táhne, možná můžete nabídnout služby družinky jako ochranka.

31 Zvěd. Sbírejte informace o místních tajných společenstvích a vlivných organizacích, a jejich cílech.

32 Stejná rasa. Vyhledejte jedince stejné rasy či národa, abyste se s nimi mohl podělit o specifické „rasové“ znalosti.

33 Rodokmen. Proberte se místními rodokmeny a genealogiemi, abyste zmapoval pozadí a historii rodiny vaší postavy. 

34 Zaměstnavatel. Nabídněte práci lokajům a námezdníkům, vhodným pro další dobrodružství družinky. Uspořádejte výběrové řízení.

35 Turista. Vydejte se na zdejší vyhlášená památná místa prostě jen proto abyste je viděl. Možná si do podpaždí vezmete skicák a uhel.

36 Znalec pohostinství. Vyhledejte nejvýhodnější ubytování pro vaši družinku vzhledem k tomu, co si právě můžete finančně dovolit.

37 Prostředník. Staňte se prostředníkem mezi městem a jeho nepřáteli, je-li to jen trochu možné. Znamená-li to nabídnutí vašich služeb ve zbrani městu-budiž, ale snažte se používat také hlavu.

38 Fanda. Vyhledejte vše potřebné k provozování vašeho koníčku či záliby, a na vhodném místě ji provozujte (příklady koníčků jsou např. erbovnictví, umění, hudba atd.)

39 Světec. Zjistěte, co město v současné době nejvíce pálí, a na správném místě mu poskytněte své peníze (sirotčince, nedostatečná ostraha hradeb, právě poškozený chrám).

40 Potížista. Vymetejte večírky zdrcujícím způsobem, vybírejte kapsy či si dělejte s lidí nevhodné (a velmi zábavné) žertíky.

41 Knihovník. Prošmejděte zdejší knihovnu, ať už kvůli vědění, či pro zábavu.

42 Uctivý. Navštivte hrobku či hrob místního hrdiny nebo vládce, člena rodiny, či přítele.

43 Lovec lidí. Zjistěte si výši odměn za chycení hledaných zločinců nebo zabití příšer. Láká vás to? Jděte na to!

44 Znalost poměrů. Zjistěte místní rozložení parků, ulic a kanálů kolem sídla skupinky, abyste byli připravení na rychlý útěk nebo honičku.

45 Pasová kontrola. Zajistěte platnost vašich propustek či jiných cestovních dokumentů podle místních zákonů/zvyků.

46 Podnikatel. Začněte podnikat. Pořiďte si vůz, kupte budovu, najměte pracovníky, a sledujte vaše obchodní úspěchy (či prohry).

47 Kultura. Zúčastněte se hry v divadle nebo gladiátorského boje v místní aréně (jako divák, či aktér, jak je libo).

48 Sociální pracovník. Navštivte nejhorší čtvrť ve městě, abyste si mohli říkat, že jste na tom ještě pořád dobře.

49 Mluvka. Povězte všem o činech vaší skupinky, ať už kvůli uznání nebo pití zdarma.

50 Blízcí. Zašlete nějakou část své kořisti své rodině nebo přátelům. Může se jednat o vaše rodina, starého mistra, sirotčinec nebo klášter, ve kterém jste vyrůstal.

51 Rebel. Vy prostě musíte udělat něco ilegálního, i kdyby se mělo jednat o sehnání ilegální drogy nebo hlasité vyzpěvování po „večerce“. 

52 Dočasná práce. Rozešlete své pracovní nabídky nebo si zajděte přímo na tržiště, úřad, či kamkoli jinam, kde by vás mohli na chvíli zaměstnat.

53 Spolkový maniak. Chováte se zcela jinak nežli průměrný středověký člověk, a chcete patřit do co nejvíce spolků v co nejvíce městech. Čím víc, tím líp.

54 Folklórista. Zajímá vás všechno související s místními zvyky a folklórem. Určitě si pořídíte nějaký zaručeně „místní“ suvenýr typický pro tuto oblast, kterým se pak budete všem chlubit.

Leave a comment