008 Vedení herní kroniky


Některé herní družinky na ni kladou velký důraz, jiné nikoli. Mluvím o kronice, „živé paměti“ družinky. Zde je pár tipů pro její zajímavější i kvalitnější vedení.

Odměňujte příspěvky: I když z dlouhodobého hlediska je odměnou samotná kronika, bezprostřední ocenění ze strany PJ jistě napomůže ochotě hráčů kroniku vést. Za každý příspěvek proto dát hráči určitý počet bodů zkušenosti v poměru k jeho rozsahu. Další možností jsou také předem „zamluvené“ úspěchy v některých hodech kostkami nebo jiná podobná příjemná překvapení.

Zdůrazněte význam kroniky jejím připomínáním: A udělejte z toho zábavnou nebo slavnostní záležitost. Udělejte z kroniky součást každé hry třeba „Čtením svitků“ na začátku každého sezení; skvělé bude, když do hledisek hráčů připojíte i něco málo z vaší strany, „zpoza opony“.

Udržte kroniku zajímavou: A udržíte tak zájem kronikářů. Namísto nudných chronologicky zaznamenaných událostí si pohrajte jak se strukturou, tak obsahem kroniky. Snažte se nezahrnovat jen činy, ale i myšlenky a pocity postav (včetně CP). Tím učiníte kroniku přitažlivější pro každého čtenáře a kronikář se rád ujme jejího sepisování. A když některý z členů skupinky nebude souhlasit s výkladem událostí, je to jen dobře – může připojit svůj komentář.

Krátké poznámky během hry vám tvorbu kroniky velmi usnadní. Snažte se v nich zachytit jen nejdůležitější detaily a vše dopracovat až po hře. Způsob zapisování je jen na vás. Určitě by se ale v poznámkách měla objevit jména osob a míst, doba cestování, střety s nepřáteli a nalezené věci – ostaní možné informace záleží na stylu vaší hry.

Diskrétně a strategicky používejte záznamník: Který pak při důležitých momentech prostě nenápadně zapněte. Z takto zaznamenaných situací se pak po hře bude kronika sestavovat jedna radost. Z každého podobného záznamu lze mj. Vybrat nějaká vtipná „hláška“ postav nebo hráčů, kterou by jste jinak dávno všichni zapomněli.

Na závěr přidávám pár velmi pěkných ukázek z osobního deníku jedné hráčky.

008h008f008e008c008b008a

Leave a comment