036 Techniky udržení hráčského zájmu


Autor Trevor Dreher, překlad Asgarden

Skupinka, se kterou hrajeme RPG, trvá už přes 15 let; ano, už jsme všichni veteráni. Po mnoha a mnoha 8-10 hodinových sezeních byste si mohli myslet, že už je to nuda. Kdepak. Snažím se udržet zájem hráčů tak, aby je hra bavila. Zde jsou některé návrhy podle mých zkušeností.  

Pozadí postav a osobní listy

Kdy naposledy jste nahlédli do osobních listů postav ve vaší hře? Jestli je to už dávno, o hodně přicházíte. Skrývají se v nich totiž drahokamy. Pomocí nich vám vaši hráči říkají, co by chtěli ve hře zažít. Zvláštní pozornost byste měli věnovat těmto oblastem:

 – Rodinná historie: Jak se z postav stalo to, čím jsou dnes? Jsou stále v kontaktu se svými rodinami? Jedna z postav v mé hře dostala překvapivou zprávu od otce, kterého už přes deset let považovala za mrtvého. Nemusím říkat, že následující roky strávila jeho hledáním.

– Cíle a motivace: Podívejte se do cílů postavy. Jde jí o světovládu? Chce být největším válečníkem, čarodějem nebo pilotem? Má nějaký neobvyklý osobnostní rys? Ve skupince jsme měli hráče, který v boji vždycky oznamoval, kterým úderem zaútočí a bavilo ho to tolik, že si někdy zapomínal házet kostkou. Nejvíce ho pak bavilo vymýšlet jména pro své nové naučené pohyby.

– Čtení mezi řádky: I když je pozadí postavy sepsáno několika řádky, doplňte své informace. Možná že další osoba, která požádá postavu o pomoc bude starý přítel z dětství. Když něčí postava trpí ztrátou paměti (v mé skupince se jedná o častý jev), nechte hráče litovat, že nebyli kreativnější: „Co tím myslíš, že jsem zabil prince? Nikdy jsem ani žádného nepotkal.. nebo snad ano?“

– Dovednosti a schopnosti: Má vaše postava jedinečnou schopnost nebo dovednost kterou příliš nevyužívá? V mé hře Shadowrunu jsem objevil, že má jedna z postav vlastní rockovou skupinu a hudební dovednosti. Zajistil jsem, aby je mohla při hře hned několikrát využít.

 

Vedlejší zápletky

Hráči samozřejmě chtějí, aby jejich postavy byly v centru dění. Ale i když tomu tak někdy v rámci hlavní zápletky, každý může zazářit díky té vedlejší.

Některé náměty pro vedlejší zápletky:

– Romance: Tento prvek se může přejíst, ale dodává do hry jedinečné zápletky. Samozřejmě že vaše postavy dokážou zachránit svět, ale jak se vypořádají s tchýněmi a tchány?

– Pravá identita: Další klišé, které lze ve hře využít. Co když je postava dlouho hledaným princem a dědicem trůnu? Když se pravda bude během několika sezení postupně odhalovat, získá postava nové přátele a protivníky, ale také dilema – má se přihlásit o svůj trůn?

– Záměna: Co když postava není dlouho hledaným princem, ale jen se mu podobá? Stále je to situace, ze které plynou určité výhody i rizika.

– Vztahy: Čas od času se to stává. V Shadowrunu se často stává, že vyhazovač z klubu je známý ze školních let jedné z postav, a díky tomu se dostanou do klubu rychleji.

Opět, vybírejte zápletky, které postavy zaujmou. Když postavu skutečně nezajímá, že je ztraceným princem, pak pokračujte ve hře a zkuste časem něco jiného.

 

Pomůcky, pomůcky, pomůcky

Myslím, že je to nejlepší způsob na udržení hráčského zájmu. Hráči hrozně rádi v rukou drží:

– Mapy: Obzvlášť dobrá je mapa, na které jsou některé údaje nepřesné, jiné úplně špatné. Postavy si ale stále myslí, že vědí, kam jdou: „Dobře, odejdeme z jeskyně těmito dveřmi, za nimi je chodba ven… co tím myslíš, že se chodba zřítila?“

– Kartičky předmětů: Vyrobte kartičky magických a jiných často používaných předmětů vaší hry a dejte je hráčům. Když na nich bude obrázek, jen líp. Hráči si je pak mohou lépe představit, efektivněji používat a také více litovat jejich ztráty. Jedna věc je předmět vymazat z osobního listu, druhá odevzdat jeho kartičku.

– Pověsti a deníky: Nález deníku CP je skvělý způsob, jak dodat vážnosti cíli, který postavy zrovna sledují, obzvlášť když je v deníku zapsáno, jak předchozí družina selhala. Je zde prostor pro uvedení smrti do děje, aniž by přitom musela umřít některá z vlastních postav, také je donutí se zamyslet nad tím, jak uspět. Pověsti a klepy, které se postavy dovědí, nemusí vůbec souviset se současným příběhem, ale jsou dobré pro uvedení pozdějších zápletek. Možná hráče zaujmou natolik, že se budou sami snažit vypátrat víc.

– Obrázky postav: V Shadowrunu se skupinka živila nájemnými vraždami vlivných lidí ukrytých na těžko přístupných místech. Když jsem jim dal obrázek s několika popisnými údaji, zaujala je mise mnohem víc. Je mnohem zajímavější zachraňovat princeznu nebo vědce, když víte, jak vypadá a také o ní máte několik údajů přímo v ruce než aby je GM přečetl z knihy.

 

Svět plný informací

Jedna z mnoha chyb, kterých se jako GM dopouštíme, je předpoklad, že hráči vědí o světě tolik co my. To v mnoha případech není pravda. Čteme moduly, romány, navštěvujeme herní fóra, ale mnoho hráčů to nedělá. Měli byste se ujistit, že vaši hráči vědí o tom, jak je svět je tak velký, že jde svou cestou i když postavy nic nedělají.

– Síť zpráv: Hráčům v mém tažená v Shadowrunu posílám pravidelně přehled nejnovějších zpráv o dění ve světě. Některé z nich jsou nápady pro budoucí dobrodružství, některé se týkají těch, co zrovna probíhají, ale většina jen přibližuje charakter světa. Postavy v Shadowrunu nikdy nebyly v Japonsku, ale přesto mají přehled o tom, co se tam děje.

– Drby: V hostincích, barech nebo putykách, drby jsou vždycky dobrým způsobem uvedení nových zápletek a celkového oživení vašeho světa. Drby v mém tažení jsou pikantnější než všeobecné zprávy a samozřejmě, bez záruky. Opět nejde jen o místní drby, jde tak reflektovat i dění v okolním světě.

– Městský vyvolávač a náměstí: Způsob sdělování novinek ze světa jde i ve fantasy prostředí, ať už pomocí městského vyvolávače nebo náměstí, na kterém mohou být „zprávy“ vyvěšeny.

 

Protivník

Klasická idea stále se vracejícího se zloducha přidá do tažení hodně života. Místo velkého zloducha typu draka nebo mocného kouzelníka však můžete zkusit menší protivníky na několik sezení místo celé tažení. To napomáhá hráčům zaměřit se na určitý cíl a dřív pocítit radost z jeho dosažení.

– organizace, strany a kulty: I když jsou jako protivníci  jsou trochu neosobní, mají tu výhodu, že dovedou přinášet obtíže znovu a znovu. Zvlášť zajímavé vrátit na scénu menší organizaci poté, co si postavy myslí, že už si to s ní vyřídily.

– jednotlivci: Tady to může být velmi osobní a pro postavy doslova pohlcující. Nechte protivníka několikrát udeřit než ho skupinka porazí.

– „přátelská“ soutěž: Dejte postavám vědět, že nejsou jedinou družinou v okolí. Projedou městem, kde je potřeba jejich pomoci, ale protože mají jiný úkol, pokračují v cestě. Když se opět vrátí, bude to akorát včas na oslavu, protože mezitím úspěšně zasáhla jiná družina. Slávu získal někdo jiný. Přátelská soutěž mezi družinami umí také udržet hráčskou pozornost, navíc je naučí jen tak neodmítat žádosti o pomoc.

 

Přestávka!

Když hráči začínají ztrácet pozornost, může se také jednat o celkovou únavu a vliv času. V tom případě na chvíli změňte aktivitu, ale snažte se, aby byla stále skupinová. Možná se vaši hráči potřebují poznat i jako lidé a nějaká jiná volnočasová aktivita může být to pravé.

Deskové hry: Riskuj, Monopoly atd. Jde o zcela jiný způsob trávení volného času, ale zábavný.

Paintball: Týmový sport, který zaujme všechny přítomné.

Počítačové hry: Stále multiplayer, ale přeci jen něco jiného než herní sezení.

Jiný GM: Možná se vašim hráčům už přejedl váš herní styl. Nechte hru řídit někoho jiného a sledujte při hře spoluhráče. Můžete si tak ze hry vzít vždy alespoň jeden či dva prvky, které později osvěží vaše vlastní sezení.

Pamatujte, že hlavním cílem her na hrdiny stále zůstává zábava. Když se hráči nebaví, hru brzy opustí a pak už se nebude bavit nikdo. Jestli některé z výše uvedených tipů pomohou tomuto smutnému konci zabránit, splnil článek svůj účel.

Leave a comment