031 Fantasy Grounds


Software – Internetový herní stůl

Jste dlouhodobě upoutaní na lůžko, odcestovali jste do cizí země (města), máte ve skupince tak ošklivé spoluhráče, že se na ně nemůžete ani podívat, ale PŘESTO byste si rádi zahráli? Vyzkoušejte Fantasy Grounds!

Dnes tu máme opravdový bonbónek – Fantasy Grounds (FG) je program „simulující“ herní stůl po internetu, takže se pomocí něho může odehrát běžné herní sezení, i když jsou hráči každý na druhém konci světa. Distributor se chlubí tím, že FG podporuje opravdový roleplaying – podíváme se tedy tomuto prográmku na zoubek.

Po na instalování a spuštění máte tři možnosti – založit hru jako GM, připojit se jako hráč nebo si předvytvořit postavu (pro tuto volbu nepotřebujete přístup na internet). Připojení hráčů na hru GM probíhá buď přímo na jeho IP nebo na přezdívku vygenerovanou server FG – to má své výhody pro ty, kdo mají pohyblivé IP adresy.

Po připojení se před vámi přes celou obrazovku otevře velmi příjemné uživatelské rozhraní imitující herní stůl do posledního detailu – včetně sady kostek. Stejně tak i ovládání je velmi intuitivní a příjemné. Z celého produktu je cítit profesionální přístup a licence D20 – například systém ovládání je nachlup stejný jako v NWN – pravým kliknutím se vám otevře pavouk možností, co můžete s daným předmětem dělat.

Obrazovka GM

Samotné hraní probíhá formou chatu, ale zapomeňte na ICQ – existuje několik chatových módů:

1) Přímá řeč postavy („Co tu pohledáváš?!“)

2) Popisy reakcí postavy (Nevěřícně kroutí hlavou)

3) Popis lokací a děje (pouze GM) – tuto část si může GM předpřipravit a pak už jen vkládat J

4) Řeč hráče

5) Šeptání s GM

Vše je odlišeno buď barevně nebo stylem písma, samozřejmě.

Chat má zabudovaný i jednoduchý hlasovací systém, když je potřeba skupinového rozhodnutí.

 Skupinka cestuje

GM může na stůl vkládat nebo kresli různé obrázky, mapy – do nich lze vkládat poznámky propojené s popisy v chatu – prostě nádhera

Házení kostkami – probíhá graficky velmi pěkně – myší popadnete kostku na stole a pustíte ji. Výsledky hodů hned ostatní vidí (což je docela drsné – nemůže tu totiž podvádět opravdu NIKDO). Tyto hříčky jsou vykoupené poměrně vysokými nároky na grafiku a procesor počítače.

Stmívání – to je milá lahůdka – GM může napomáhat atmosféře zabarvením herního stolu. Takže za noci vám opravdu ztmavne obrazovka a vše je podsvíceno slabým světlem svíčky – nebo rudě jako od táborového ohně. Barvy bohužel nelze nastavovat ani mixovat, jsou tu jen čtyři přednastavené režimy – den, noc, táborák a hvozd. 

Obrazovka hráče

Pravidla – Fantasy Grounds staví na licenci D20. Ke hře tedy ještě potřebujete znát tento systém. Hned při instalaci doporučuji zaškrtnout možnost nahrát pravidla na pevný disk – díky tomu je můžete pak jako GM upravovat a to takovým způsobem, že můžete systém zcela překopat. Ostatním hráčům se vaše modifikace nahrají po připojení.

Program je komerční, a tato minirecenze se týkala Full verze, která přijde na cca na 875 Kč. Hráčům stačí Lite verze za cca 500 Kč . Možnost je i nákup se slevou pro celou družinku.  Investice se vám ale bohatě vyplatí, pokud je alternativou např. přejíždění mezi Brnem a Prahou.  Demoverze (s mnoha omezeními, včetně ukládání) je ke stažení na oficiálních stránkách.

Boj 

Tak co, zlákal jsem vás vyzkoušet hru za stolem online? Pokud ano, dejte mi prosím na RPG Fóru vědět, jaké byly vaše herní zkušenosti. Ty jediné tu pro úplnost ještě schází.

Asgarden

Poznámka (BATSUP): Pro ty, kdo mají hlouběji do kapsy nebo prostě jen fandí free softwaru, tu je jiný klient pro hraní RPG přes net, zcela zdarma  OPENRPG

Leave a comment